Traktowana jako deser, „chwila dla siebie”, jako codzienny rytuał, a nawet jak to żartobliwie twierdzą mamy zwłaszcza małych dzieci jako „konieczność wyższa”.
Przedstawimy Państwu krótką historię tego „boskiego” napoju.
Najpopularniejsza historia opowiada o Kaldim, etiopskim pasterzu, który dawno, dawno temu (przypuszczalnie w IX wieku) obserwował swoje kozy, beztrosko błąkające się po zielonych pastwiskach, odpoczywając i skubiąc trawę. Kaldi oddawał się tym samym czynnościom, jednak nagle jego czujne oko wypatrzyło kozę, która zachowywała się zupełnie inaczej – była nadmiernie pobudzona, energiczna. Sprytny Kaldi szybko zorientował się, że koza posiliła się czerwonymi owocami z pobliskiego krzaka, a że z natury był ciekawski, postanowił również spróbować. Przypływ energii sprawił, że podzielił się odkryciem ze swoimi pobratymcami – i właśnie w ten sposób zaczęła się nasza przygoda z kawą.
A jak wygląda bardziej prawdopodobna i właściwa wersja?
Rytuał picia kawy zaczął rozpowszechniać się w XVI wieku w Stambule – tam też powstała pierwsza kawiarnia. Początkowo spotkała się ona z wielkim sprzeciwem, jednak już pod koniec wieku niemal wszyscy stali się zwolennikami nie tylko tego czarnego napoju, ale też spotkań towarzyskich przy filiżance kawy. Stopniowo kolejne kawiarnie zaczęły pojawiać się w Europie. Pierwszym Europejczykiem, który opisał kawę, był niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf. Początkowo kawa traktowana była jako napój Szatana, jednak kiedy papież Klemens VIII zdementował te niedorzeczne plotki, ludzie stracili wszelkie opory w sięganiu po przysłowiową małą czarną.
Od tej pory kawa towarzyszy człowiekowi każdego dnia.
Jaką kawę lubimy i jakie pijemy najczęściej?
- Espresso
Najbardziej klasyczny typ kawy choć w Polsce nie tak bardzo popularny jak na przykład we Włoszech czy Stanach Zjednoczonych. Espresso jest kawą o bardzo intensywnym aromacie, już pierwsze łyki dodają niesamowitej energii. Espresso serwujemy bez dodatku mleka. - Cappuccino
Uwielbiane przez Włochów! Włosi piją cappuccino najczęściej do śniadania. Zazwyczaj kawie tej towarzyszy słodki deser. Cappuccino to espresso połączone z dużą zawartością mleka. - Macchiato
Bazą tutaj również jest espresso jednakże ilość mleka jest dosłownie symboliczna, nie w takiej ilości jak przy Cappuccino. Dzięki temu kawa ma wciąż intensywny smak delikatnie złagodzony, przełamany mlekiem. - Latte macchiato
Trójwarstwowa kawa, z bardzo dużą zawartością mleka. Mleko jest tutaj podstawą. Dolną warstwę tworzy gorące mleko, środek wypełnia espresso, a wierzch tworzy mleczna pianka. Bardzo dużo ludzi traktuje Latte Machiato jako deser sam w sobie. - Caffe latte (flat white)
Kawa z podwójnym espresso, bardzo podobna do cappuccino jednakże w tej wersji mleko jest mniej spienione. - Café frappe
W polskiej wersji nazywana często kawą mrożoną. Bazą Café frappe jest espresso lub kawa rozpuszczalna. Kawę studzimy, miksujemy do uzyskania puszystej pianki, a następnie rozlewany do szklanek dodając kostki lodu.
W Polsce najpopularniejszą kawą jest kawa parzona, mielona lub rozpuszczalna w zależności jak kto woli z dodatkami mleka bądź cukru.
Dlaczego tak chętnie pijemy kawę?
Zapytałam o to miłośniczkę kawy Sylwię Wizowską, która przez prawie dwa lata, w małej słubickiej kawiarence parzyła kawę, poznawała ludzi, ich smaki, a z czasem też i życiowe historie.
– Do pracy w kawiarni zawsze przychodziłam z ogromną przyjemnością. Dawała mi ona mnóstwo satysfakcji – mówi Sylwia. –
Przez wiele miesięcy parzenia i serwowania kawy pokochałam ten napój nie tylko za jego smak, ale przede wszystkim za to, że pozwolił mi poznać wielu wspaniałych ludzi.
Oto historie, które utknęły najbardziej w sercu i pamięci kelnerki:
– Przychodziła do „mojej” kawiarenki pewna studentka. Miała do nas blisko ponieważ uczyła się w Collegium Polonicum. Prawie codziennie, na przerwie wpadała na kawę i ciastko. Pewnego dnia zapomniała zabrać teczkę z notatkami. Udało mi się odnaleźć jej profil na Facebooku, szybko nawiązać kontakt i oddać zgubę… Tak zaczęła się nasza niezwykła przyjaźń, z kawą w tle, która trwa do dziś! – opowiada kelnerka.
– Przychodziła także pewna starsza pani, co tydzień w środę. Opowiadała mi wówczas o swoich licznych mężach, podróżach, interesach… Nawet wróżyła mi z ręki Z niektórymi osobami nie zamieniłam nigdy słowa, poza zwykłymi zwrotami grzecznościowymi, ale uśmiech jaki pojawiał się na ich twarzach kiedy przynosiłam pachnącą, aromatyczną kawę wyrażał dosłownie wszystko. Dzięki pracy w kawiarni poznałam naprawdę mnóstwo przeróżnych ludzi. Tych bardziej „kolorowych”, barwnych, ekspresyjnych jak i tych zupełnie nie rzucających się w oczy, prawie „niewidzialnych”. Każdy miał jakąś swoją osobistą, ważną historię w sercu, a przy kawie jakoś tak się często zdarzało, że wiele osób ośmielało się opowiedzieć mi ją… Każdego człowieka starałam się wysłuchać uważnie – podkreśla ze wzruszeniem pani Wizowska.
Sylwia specjalnie dla czytelników IloveSłubice dzieli się swoim ulubionym przepisem na kawę!
Do środka szklanki po ściance, obracając ją o 360° wlewamy sos czekoladowy (może być taki gotowy do lodów) – wkładamy 1-2 gałki lodów (np.solony karmel) – dolewamy zimne mleko (do wysokości 1/4 szklanki) – zalewamy to gorącym espresso – na wierzch bita śmietana, odrobina sosu i voila! To taki kawowy deser, ale daje niesamowitego, energetycznego „kopa”!
A dlaczego kawę warto pić?
Lista zalet jest bardzo długa. Najważniejszy argument jest taki, że po prostu lubimy ją pić, ale niedowiarków i sceptyków że kawa może mieć również walory zdrowotne spróbujemy przekonać twardymi dowodami!
- Z najważniejszych walorów zdrowotnych kawy można wymienić:
- Polepszenie krótkotrwałej pamięci.
- Zmniejszenie ryzyka zachorowania na marskość wątroby.
- Pozytywny wpływ na krążenie krwi w organizmie.
- Przyspieszenie metabolizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy żółciowej.
- Zmniejszenie zachorowalności na nowotwory: pęcherza, jelita, wątroby, a także na chorobę Parkinsona oraz nawet o 50% na cukrzycę typu II.
- Jest źródłem przeciwutleniaczy.
- Może ograniczyć rozwój próchnicy.
Nie pozostaje więc nic innego jak po lekturze tego artykułu pójść i zaparzyć sobie pyszną kawę! A jeśli uwiecznią to Państwo na zdjęciu to prosimy i zachęcamy do wstawienia zdjęcia w komentarzu pod artykułem. Osoby z największą ilością „lajków” otrzymają kubki z motywem IloveSłubice idealne do picia kawy każdego dnia!