Zanim wybije p贸艂noc i wyczekiwana „godzina zero”, zanim przywitamy Nowy (na pewno lepszy) Rok musimy si臋 do tego oczekiwania przygotowa膰. 聽Na pewno wa偶ne jest towarzystwo, nawet je艣li z wiadomych wzgl臋d贸w „okrojone” i jak to m贸wi 偶artobliwie m贸j m膮偶 dobra strawa. Co opr贸cz klasyki w postaci bigosu, krokiet贸w czy sa艂atki jarzynowej? Zdradz臋 Pa艅stwu kilka przepis贸w moich kole偶anek, kt贸re wybra艂y te najpyszniejsze i nie ma co ukrywa膰 opr贸cz podniebienia, ciesz膮ce r贸wnie偶 oczy! Poziom trudno艣ci? R贸偶ny! Ale ka偶da potrawa warta jest spr贸bowania.

„Choinki” wed艂ug przepisu Mariany聽

Masa wystarczaj膮ca na pi臋膰 choinek:

  • 300 gram fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1 serek topiony w kostce
  • 1 opakowanie serka typu „Filadelfia”
  • 1 z膮bek czosnku
  • Grzanki lub krakersy
  • S贸l i pieprz
  • Koperek
  • Marchewka
  • Ziarenka granatu do dekoracji.

Ugotowany filet z kurczaka drobno kroimy, jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka wraz z serkiem topionym (najlepiej wyj臋ty tu偶 z lod贸wki 偶eby by艂 twardy) 艣cieramy na drobnej tarce. Nast臋pnie mieszamy wszystko, dodaj膮c ser typu Filadelfia, zmia偶d偶ony czosnek doprawiaj膮c sol膮 i pieprzem. Z tej powsta艂ej masy tworzymy choineczki, kt贸re obficie obtaczamy drobno posiekanym koperkiem oraz dekorujemy gwiazd膮 z marchwi. Mo偶na do dekoracji u偶y膰 ziarenek granatu, ale r贸wnie偶 kukurydz臋 lub groszek. „Podest” choinek mo偶na zrobi膰 z krakers贸w lub grzanek.

133337476 859749958114642 1281773650169718765 N