
Zanim wybije północ i wyczekiwana „godzina zero”, zanim przywitamy Nowy (na pewno lepszy) Rok musimy się do tego oczekiwania przygotować. Na pewno ważne jest towarzystwo, nawet jeśli z wiadomych względów „okrojone” i jak to mówi żartobliwie mój mąż dobra strawa. Co oprócz klasyki w postaci bigosu, krokietów czy sałatki jarzynowej? Zdradzę Państwu kilka przepisów moich koleżanek, które wybrały te najpyszniejsze i nie ma co ukrywać oprócz podniebienia, cieszące również oczy! Poziom trudności? Różny! Ale każda potrawa warta jest spróbowania.
„Choinki” według przepisu Mariany
Masa wystarczająca na pięć choinek:
- 300 gram fileta z kurczaka
- 4 jajka
- 1 serek topiony w kostce
- 1 opakowanie serka typu „Filadelfia”
- 1 ząbek czosnku
- Grzanki lub krakersy
- Sól i pieprz
- Koperek
- Marchewka
- Ziarenka granatu do dekoracji.
Ugotowany filet z kurczaka drobno kroimy, jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone jajka wraz z serkiem topionym (najlepiej wyjęty tuż z lodówki żeby był twardy) ścieramy na drobnej tarce. Następnie mieszamy wszystko, dodając ser typu Filadelfia, zmiażdżony czosnek doprawiając solą i pieprzem. Z tej powstałej masy tworzymy choineczki, które obficie obtaczamy drobno posiekanym koperkiem oraz dekorujemy gwiazdą z marchwi. Można do dekoracji użyć ziarenek granatu, ale również kukurydzę lub groszek. „Podest” choinek można zrobić z krakersów lub grzanek.
Kolejne przepisy otrzymałam od Agaty. Agata dba o każdy szczegół potrawy. I oprócz tego, że są one smaczne to jeszcze zachwycają precyzją wykonania. Oto kilka sylwestrowych przebojów Agaty Wietechy- Michnal.
„Kolorowa deska”…
…a na niej: surimi kabanos ogórki czarne I zielone oliwki czarne i zielone winogrona porzeczki (może być owoc granatu) salami ulubione sery im bardziej kolorowe tym lepiej.
Przepis na sałatkę z wędzonym udkiem:
- dwa udka
- puszka ananasa
- mały słoik selera
- puszka kukurydzy
- lekko prażony słonecznik (dwie trzy garści)
- 10-15 dag sera żółtego
- sól, pieprz do smaku majonez Winiary
Koreczki:
- pieczarka konserwowa
- papryka konserwowa
- ogórek konserwowy
- kabanos
- Podstawa: większa połowa pomarańczy
Sałatka z tuńczyka w muszlach:
Makaron duże muszle gotujemy dzień wcześniej.
Farsz:
- puszka tuńczyka
- puszka kukurydzy
- duża czerwona cebula
- pięć jajek
- pęczek zielonej pietruszki
- pięć ogórków korniszonów.
Wszystkie te składniki, kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z majonezem. Każdą muszlę napełniamy delikatnie farszem sałatkowym.
I pora na Martę „Jadźkę” Jaczyńską, którą możemy kojarzyć z programu „Ugotowani”. Wzięła w nim udział kilka lat temu, poza tym swoje kulinarne dzieła umieszcza na Instagramie: marta_tu_i_teraz.
A dziś Marta proponuje nam takie kulinarne cuda:
Bagietki
- Bagietka z zielonym pesto i czarnymi oliwkami.
- Bagietka z hummusem i ogórkiem.
- Bagietka z wędzonym łososiem i serkiem.
- Bagietka ze smażonymi pieczarkami ułożonymi na serku truflowym
- Bagietka z caprese czyli pomidor, mozarella i bazylia
- Trzecia bagietka z hummusem, curry i suszonymi pomidorami
Bajgle z jajkiem sadzonym, łososiem wędzonym i rukolą

Pieczone jabłko: 

Z jabłka wydrążamy środek, ale tak żeby jabłko zostało „całe”. Ucinamy mu kapelutek, żeby później estetyczniej wyglądało Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około 20-25 minut (zależy od wielkości i twardości jabłka).
Robimy krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
- 500 g serka mascarpone
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- posiekane orzechy laskowe
Do śmietany i serka dodajemy zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość mieszamy mikserem do momentu uzyskania zwartej konsystencji. Ubitą masę wykładamy do ciepłego jeszcze jabłuszka polewamy karmelem albo jak kto woli miodem