
W swojej praktyce zawodowej widzę dużą potrzebę edukacji społeczeństwa z zakresu szeroko rozumianego „zdrowego stylu życia”, obejmującego nie tylko odpowiednie odżywianie organizmu, ale także aktywność fizyczną oraz tzw. dobrostan psychiczny.
Myślę, że możemy się zgodzić co do tego, że w mediach panuje szum informacyjny, który utrudnia dostęp do rzetelnych informacji, a samozwańczych specjalistów od „zdrowia” nie sposób zliczyć .
Uważam, że każdy człowiek powinien mieć dostęp do podstawowych informacji na temat tego, jak dbać o swoje zdrowie. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Nasze codzienne wybory żywieniowe wpływają na funkcjonowanie na wielu płaszczyznach m.in. życia rodzinnego, zawodowego… Niestety w szkole temat żywienia jest traktowany po macoszemu, a nie każdy ma szansę wynieść dobre nawyki z domu. Co więcej zawrotne tempo życia sprzyja spożywaniu żywności przetworzonej i niskiej aktywności fizycznej, prowadząc do wzrostu nadwagi i otyłości społeczeństwa.
Zwiększanie świadomości żywieniowej od samego początku studiów traktowałam jako obowiązek oraz przyjemność. Jestem świadoma, że pracując tylko w gabinecie docieram do wąskiego grona odbiorców. Chcąc to zmienić, chętnie podzielę się wiedzą i doświadczeniem w portalu .
Nie chciałabym, aby przekazywane przeze mnie treści były tylko „suchymi” materiałami przygotowanymi na podstawie źródeł naukowych. Wiem, że skuteczna edukacja żywieniowa idzie w parze z praktyką…
Stąd pomysł na stworzenie wpisów nawiązujących do tego, że rok 2021 został ogłoszony przez FAO Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Ich odpowiedni udział w codziennym jadłospisie jest fundamentem zdrowia. Niestety niektórzy mają problem z ich spożyciem w odpowiedniej formie i ilości.
„Na początek stworzyłam dla Państwa serię wpisów na temat sezonowości warzyw i owoców z podziałem na miesiące i pory roku wraz z autorskimi zdrowymi przepisami, które będziecie mogli samodzielnie wykonać w domu.
Podpowiem także:
• jak planować zakupy,
• jak odpowiednio przechowywać żywność,
• jak zachęcić domowników do próbowania nowych potraw.
W przyszłości poruszę tematy psychodietetyczne dotyczące procesu zmiany, akceptacji, motywacji oraz utrzymania nawyków.”
Już niebawem pierwsza część cyklu „Po co jemy i jak mamy jeść?” .