Dzieci z Punku Przedszkolnego z Czarnowa i Żabic wzięły udział w kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, zorganizowanej przez Fundację Dobre Życie. Celem tej ogólnopolskiej inicjatywy jest zwrócenie uwagi na problem chleba oraz podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami.
Dodatkowo, kampania promuje zdrowy styl życia. Przedszkolaki miały okazję uczestniczyć w różnych aktywnościach. Zobaczyły prezentację o narzędziach i sposobach, które dawniej i obecnie służą do uprawy zbóż oraz wypieku chleba.
– Dodatkowo, gościliśmy technologa żywienia, który omówił z dziećmi piramidę zdrowego żywienia i rozmawiał o zaletach zdrowego stylu życia. W ramach wycieczki do Kowalowa nasze pociechy wzięły udział w warsztatach edukacyjnych „Polna Kromka”. Dzieci dowiedziały się, jak najprościej przygotować zakwas poprzez wymieszanie mąki z letnią wodą. Największą frajdą było pieczenie bułeczek i ubijanie masła. Przeprowadziliśmy również zajęcia kulinarne pod hasłem „Z przepisu mojej babci” – relacjonują wychowawcy.
Sala zamieniła się w kącik tematyczny, a na zakończenie tygodnia każda grupa zorganizowała uroczyste śniadanie, przygotowane przez dzieci. Na to wydarzenie przedszkola zaprosiły także podopiecznych z Terapii Zajęciowej w Żabicach. Smakowało wybornie i zdrowo!
– Tęsknimy już za tradycyjnymi smakami i zapachami. Zachęcamy wszystkich do samodzielnego wypieku chleba. Możemy zapewnić, że będzie o wiele zdrowszy i smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie. A ten zapach… nie do opisania!” – mówią wychowawcy.