fotoram.io (1)
Strefa Beauty w klinice Brandmed

Naukowcy przekonują, że spożywanie kalafiora ma niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. W szczególności dla panów, ponieważ minimalizuje ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. To nie wszystko – kalafior chroni także przed wrzodami oraz pomaga przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Polecamy także sprawdzony przepis na smaczny makaron z boczkiem, sosem beszamelowym i dodatkami. Po skosztowaniu tej zapiekanki nie będziesz pragnąć deseru. 

Przepyszny kalafior w cieście czosnkowym. Nawet jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, w takiej wersji, z pewnością poznacie jego nowe oblicze i go pokochacie.

Kalafior smażony w cieście

Składniki: 

virtualnetia.com - projektowanie i tworzenie stron WWW

– 6 ząbków czosnku
– 4 jajka
– szczypta soli
– szczypta czarnego ziarnistego pieprzu
– 200 ml maślanki
– pęczek szczypiorku
– 8 łyżek stołowych mąki pszennej
– 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
– gęsta śmietana 36%

Przygotowanie:

1). Czosnek obrać, wrzucić całe ząbki do miski. Dodać jajka. Przy pomocy blendera, blendujemy całość, do otrzymania puszystej jajeczno – czosnkowej masy.
2). Do masy jajecznej dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz maślankę i dokładnie mieszamy.
3). Szczypiorek myjemy, kroimy drobno i dodajemy do masy. Mieszamy.
4). Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych Gródek. Wstawiamy ciasto do lodówki.
5). Wodę gotujemy w garnku, dodajemy czubatą łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i ocet jabłkowy.
6). Kalafior obieramy, rozdzielamy na wycieczki i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 – 7 min.
7). Odcedzamy ugotowany kalafior. Zostawiamy do ostudzenia.
8). Ciasto Wyciągamy z lodówki. Mieszamy.
9). Rozgrzewamy olej na patelni.
10). Kalafior maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzanym patelnię. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
11). Odsączamy na ręczniku papierowym.
12). Kalafior podajemy ciepły, maczany w gęstej śmietanie.

Makaron z boczkiem, sosem beszamelowym i dodatkami.

Po skosztowaniu tej zapiekanki nie będziesz pragnąć deseru. Sprawdza się we wszystkie dni i pory roku. Sos beszamelowy dopełnia boczek i nadaje mu delikatności.

Składniki:

Makaron świderki,
4 plastry wędzonego boczku,
4-5 pieczarek,
żółty ser,
olej,
suszona bazylia,
cebula,
czosnek,
sól, pieprz, cukier,
przecier pomidorowy.

Sos:
świeża bazylia,
gałka muszkatołowa,
pieprz, sól,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
250 ml mleka.

Gwarantujemy sukces przy zastosowaniu się do wskazówek.

Zacznij od: ugotowania makaronu al dente, instrukcja powinna być na opakowaniu makaronu. Wyciągnij patelnie dodaj na nią olej, dodaj składniki: boczek, czosnek i cebulę, później pieczarki a na koniec przecier pomidorowy.

Całość na patelni dopraw przyprawami do własnych upodobań i przez chwilę duś razem.

Czas na przygotowanie sosu beszamelowego, potrzebujesz: podsmażyć mąkę na maśle, dodać mleka i zagotować je w rondlu, przyprawić do smaku.

W tym czasie makaron już powinien ugotować al dente dlatego możesz go wymieszać z sosem pomidorowym. Najlepiej aby to zrobić w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

Kiedy już to zrobisz pozostaje zalanie makaronu sosem beszamelowym wraz z posypaniem żółtym serem. Kiedy już makaron będzie zapieczony po około 20-25 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, posyp go świeżą bazylią.

Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł zarówno na chłodne wieczory jak i ciepłe dni lata. Możesz nią ugościć znajomych, podawać tylko bliskim, chociaż nadaje się również na drugi dzień świąteczny.

Zobacz też: Polędwiczki w sosie czosnkowym, a na deser kasza jaglana z jabłkiem. Pychota!