Ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium Polska Commercial wycofuje niektóre produkty marki Kinder . – W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g (wszystkie daty minimalnej trwałości i wszystkie partie), Kinder Niespodzianka Maxi 100g (data minimalnej trwałości/ Nr partii: 21.08.2022), Kinder Maxi MIX z maskotką 133g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie), Kinder Mini EGGS 100g (wszystkie daty minimalnej trwałości, wszystkie partie) – tych produktów nie należy kupować, są wycofywane z rynku. Warto pozbyć się także zapasów domowych z tymi łakociami, by nawet przez przypadek nie spożyły ich dzieci.
Produkty wyprodukowane w Belgii.
Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane zostały w Belgii. Zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, wycofuje je z rynku.
– Pomimo że w żadnym z produktów Kinder wprowadzonych na rynek nie wykryto salmonelli, a do Ferrero nie wpłynęła żadna skarga konsumencka, to firma traktuje sprawę niezwykle poważnie. Troska o konsumentów jest zawsze najwyższym priorytetem Ferrero – firma poinformowała w komunikacie i w ślad za tym dobrowolnie wycofuje określone partie tych produktów z europejskiego rynku, także z Polski.
Sprawa ma związek z zachorowaniami na salmonellę wśród dzieci, do których doszło w różnych krajach na przestrzeni kilku ostatnich miesięcy.
Produkty wyprodukowano w Belgii.
Czytaj też: Aromaterapia w saunie… Czyli jak pobudzić zmysły i wpłynąć pozytywnie na umysł i ciało