W każdą sobotę postaramy się wynaleźć dla Was przepisy na proste dania. Zaczniemy od polędwiczki w sosie czosnkowym i kaszy jaglanej z jabłkiem.

Polędwiczki w sosie czosnkowym

Polędwiczki to ulubione danie wielu mężczyzn. Poznaj nowy przepis, który urozmaici kuchnię. Cechuje się on dobrze dobranymi przyprawami, które dodadzą aromatu do polędwiczek. Na zakupy nie musisz brać dużej torby bowiem składników jest naprawdę mało, część z nich pewnie masz w domu. Nie martw się czosnkiem, bowiem ta kompozycja przypraw i dodatków sprawia, że prawie go nie czuć.

Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki oleju,
150 ml śmietany 30%,
150 ml pełnotłustego mleka,
1 garść suszonej bazylii,
4 ząbki czosnku,
Sól,
Pieprz.

Przygotowanie

Zastosuj się do poniższych kroków, a na pewno polędwiczki w sosie czosnkowym będą mile widziane na twoim stole i docenione przez zaproszonych gości. Najpierw trzeba przygotować mięso. Potnij polędwiczkę na niewielkie kawałki. Każdy z tych kawałków wysmaruj solą oraz pieprzem. Rozgrzej olej na patelni podczas krojenia polędwiczek. Kiedy już je przyprawisz a olej będzie ciepły obsmaż polędwiczki na złoty kolor.

Kolejnym krokiem jest dodanie nabiału do polędwiczek. Kiedy polędwiczki mają już złoty kolor wlej do nich śmietanę, a zaraz po niej mleko. W ten sposób uzyskasz konsystencję potrzebą do utworzenia sosu. Czas na dodanie czosnku. Musisz go obrać z łupinek, a następnie pokroić w mniejsze części, jeden ząbek podziel na trzy części. Tak przygotowany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj go do polędwiczek. Pozostało dodać bazylię. Najlepsza byłaby bazylia świeża, przetarta w dłoniach, tak aby od razu wydobył się jej aromat. W ten sposób uzyskujesz sos czosnkowy do polędwiczek.

Polędwiczki w sosie czosnkowym powinny się gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Gdy polędwiczki będą gotowe, będą one miękkie. Możesz do nich dodać rzeczy, które lubią twoi goście albo które uważasz za dobrze dobrane do smaku. 

Kasza jaglana z jabłkiem

Czasami potrzeba zjeść czegoś słodkiego, ale nie tuczącego, a zarazem odżywczego przed głównym posiłkiem. Takim rozwiązaniem jest zrobienie sobie kaszy jaglanej z jabłkiem. Potrzebujesz do tego mało składników, a do tego bardzo nisko kalorycznych.

Danie to jest bardzo szybkie, a zarazem sycące. Zatem czego potrzeba i jak zrobić kaszę jaglaną z jabłkiem na każdą porę dnia?
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej,
1 jabłko,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka płatków migdałowych,
2 łyżki żurawiny suszonej,
Cynamon,
Sól.

Jeżeli chcesz się cieszyć bardzo dobrą wersją kaszy jaglanej z jabłkiem na każdą porę dnia, to zastosuj się do poniższych wskazówek, a będziesz w stu procentach zadowolony z efektu. Wyjmij suchy garnek i syp do niego kaszę jaglaną. Postaw go na ogniu aby się prażyła przez dłuższą chwilę. Dodaj do niej około szklanki wody, tak żeby kasza się nie przypaliła i nie przypaliła garnka, dodaj masło oraz przyprawy.

Momentem, w którym powinieneś przestać gotować kaszę jest całkowite wchłonięcie wody przez kaszę jaglaną. Na koniec gotowania, kiedy jeszcze pozostała odrobina wody trzeba wkroić jabłko – najlepsza wersja jest wówczas, gdy jabłko jest pokrojone w kostkę, dodaj również żurawinę i płatki migdałowe, a uzyskasz wyśmienity smak, po którym nie będziesz mieć ochoty na nic słodkiego. Całość powinna jeszcze się podusić dwie minuty. Jesteśmy przekonani, że takie danie kaszy jaglanej z jabłkiem na każdą porę dnia będzie ci smakowało.

Smacznego!

A może coś z grilla? Zobaczcie przepisy naszych Czytelniczek: Nie macie pomysłu na grilla? Tutaj je znajdziesz!