fbpx

Wszelkie diety dziś na boku, tłusty czwartek jest raz w roku!!!

Pojutrze czeka nas dzień… dzień, w którym wszystko będzie kręcić się wokół NIEGO! Jego wysokość PĄCZEK będzie królował niemalże, w każdym polskim domu, a nawet miejscu pracy!!! Czwartek, jedni nazywają go tradycyjnie „tłustym”, inni świętem pączka. Ale jakbyśmy nie nazywali tego dnia warto pamiętać, że w tłusty czwartek pączki, chrusty, gofry i wszystko co ma sto pięćdziesiąt milionów kalorii, nie tuczy absolutnie ? a nawet jeśli kogoś na koniec dnia dopadną wyrzuty sumienia, z powodu nadmiaru spożytego lukru, to zawsze znajdzie się miły sposób na pozbycie się tych „kilku” nadprogramowych kalorii, w końcu zaraz walentynki ? więc będzie można pomału zacząć je świętować ? ?

Pączki można będzie zapewne kupić „wszędzie”, ale można też spróbować zrobić je samemu! Może właśnie pierwszy raz w życiu? W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, na tego typu słodkości, ale ja podzielę się takimi sprawdzonymi i wypróbowanymi przez moje niezawodne koleżanki: Ewę i Alę. Dziewczyny zdradziły mi swoje sekretne pączkowe przepisy, które ja dziś za ich zgodą przekazuję je Państwu.

słubicka 5, 69 108 cybinka (1)

Pączki Alicji, kolorowe, optymistyczne, obłędnie pyszne ???

148181762 450543726319465 6038603848537878326 N

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 1 paczka cukru waniliowego (lub kilka kropelek ekstraktu waniliowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/2 szklanka maślanki lub mleka, 50 gr masła rozpuszczonego (ewentualnie olej roślinny, 100ml)

Sposób wykonania: Suche składniki mieszamy razem, do misy miksera wrzucamy jaja i miksujemy, następnie dodajemy pozostałe „mokre” składniki. Do „mokrych” składników dodajemy „suche” i mieszamy do momentu połączenia się wszystkich razem, masę przekładamy, do rękawa cukierniczego (ciasto jest lejące) wyciskamy do formy na donuty. Pieczemy do 20 minut, prawie jak babeczki  w temperaturze 170-180 stopni. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30% podgrzewamy, dodajemy połamaną, białą czekoladę, rozpuszczamy, nie przegrzewamy, dodajemy barwniki spożywcze (po kropelce wystarczy). W miseczce z czekoladą zanurzać pączusie i dekorować posypkami, póki czekolada jest jeszcze klejąca Donuty oreo… Podobnie, tylko dodać ciemne kakao w dużej ilości i pokruszone ciasteczka do ciasta w środek.

Pączki Ewy tradycyjne, puszyste, jak u babci

Składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 15 dag cukru, O,5 litra mleka, 7 żółtek, 1 całe jajko, 10 dag masła, 2 opakowania cukru, waniliowego, Szczypta soli, 1 kieliszek spirytusu


Rozczyn: Trzy łyżki ciepłego mleka, jedna łyżka cukru, jedna łyżka mąki i drożdży, połączyć i zostawić do wyrośnięcia.

Sposób wykonania: Żółtka, jajko, cukier i sól ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciepłe mleko i margarynę rozpuścić. Do jaj wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłe mleko plus wyrośnięte drożdże. Wyrabiam, dodajemy roztopiony tłuszcz. Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy około 1 cm grubości, wykrawać krążki, położyć ulubioną marmoladę i sklejać. Zostawić jeszcze na trochę żeby pączki „urosły”. Następnie smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.

148625992 1113772489070930 257434718664803545 N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrusty kruche

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 6 żółtek, dwie łyżki gęstej śmietany, płaska łyżka masła, szczypta soli, dwie łyżki wódki, cukier puder do posypania.

Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze mieszamy, następnie i wykrawamy chrusty i smażymy ?

148452156 2242414629222284 2536444173211758176 N

Fot. Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do pysznego, tłustego czwartku jeszcze trochę, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby już jutro przetestować przepisy i posmakować swoich pączkowych dzieł ??? Ja życzę Państwu pączusia smacznego i na pewno niejednego ??

 
 
 
 

 

whatsapp image 2021 10 19 at 08.06.10
słubicka 5, 69 108 cybinka (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Portal I Love Słubice - Całym sercem dla powiatu słubickiego!
Podcast Słubice