Dziś nie będzie ani kontrowersyjnie, ani nazbyt emocjonalnie. Dziś będzie pysznie, słodko i… rozgrzewająco. Jeśli ten wpis ma podgrzać cokolwiek to niech to będą jedynie nasze kubki smakowe oraz żołądki.

Taki to mamy teraz czas, że spędzamy go w naszym domach o wiele dłużej. Przyczynia się do tego i padnemia (wciąż mnóstwo osób poddawanych jest kwarantannie) oraz długie same w sobie, jesienne wieczory…
Coś z tym czasem trzeba zrobić, żeby nie przelatywał nam tak po prostu przez palce.

Ja osobiście w tym okresie lubię eksperymentować… w kuchni oczywiście, w kuchni ??
Lubię stać przy tych moich garach i wraz z córkami gotować coś, na co w ciągu roku nie zawsze był czas albo motywacja.

Bez wątpienia całą rodziną staramy się jeść sezonowo, a teraz mamy wspaniały okres dyniowy ???

Jako mamie trójki dzieci, w tygodniu bez męża ? zależy mi, żeby potrawy były nie tylko zdrowe i smaczne, ale też łatwe do przygotowania i niezbyt czasochłonne.

Poprosiłam więc moje koleżanki o kilka sprawdzonych przepisów, takich, z którymi poradzą sobie nawet najbardziej początkujące osoby jeśli chodzi o temat gotowania i pieczenia. I choć nie mogę umieścić tutaj wszystkich otrzymanych przepisów to wybrałam te, z którymi naprawdę każdy sobie doskonale poradzi.

Będzie słodko, baaardzo słodko i będzie oczywiście dyniowo. Bo dynia to teraz niekwestionowana królowa stołu!
Poza tym już sam kolor dyni napawa optymizmem i rozgrzewa swoją intensywną „pomarańczowością”

Właściwości dyni

Warto teraz ją jeść bo:

Dynia, mimo pulchnego wyglądu, jest uboga w kalorie (10 dag to tylko 28 kcal), a nawet pomaga schudnąć, z powodu dużej zawartości celulozy. Wspiera także naszą urodę, dzięki witaminie E i prowitaminie A. Poza tym, możemy w niej znaleźć pewne zasoby witaminy B2 oraz minerały – magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Źródłem cennych dla zdrowia składników są też pestki dyniowe, które dostarczają nam cynku, fosforu, manganu, kwasów tłuszczowych omega-3 i fitosteroli. Warzywo to jest wskazane przy diecie odkwaszającej organizm i wzmacniającej jego odporność. Niestety nie poleca się go diabetykom, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75). Idealne okazy dyni są dojrzałe, o nasyconej barwie – im bardziej oranżowy miąższ, tym więcej w nim witamin B1, PP i A. Na szczęście, zarówno surowa jak i gotowana dynia zawiera tyle samo cennych wartości odżywczych.
Źródło (ekologia. pl)

Potrawy z dyni

Przepisem na zupę z dyni podzieliła się ze mną pani Ania:

Ja najpierw zapiekam dynię w piekarniku. Następnie kroje ją na kawałki. Tarkuję marchewkę i siekam cebulkę na drobno. Wszystko razem smażę.
Zagotowuję wodę i dodaje wszystkie składniki.
Gotuję około 20 minut po czym dodaję sól, pieprz i ziele angielskie.
Po wystudzeniu zupy dokładnie ją blenduję i dodaje odrobinę chili.
Do talerza wlewam porcję zupy i posypuję podsmażonymi pestkami dyni można też dodać starty ostry ser wedle uznania.

Inbound299477488983438409

A co na deser?
A na deser moja koleżanka Ewa poleca sernik karmelowy (to nie jest wersja dietetyczna ostrzegam) ??? oraz rogaliki, w których robienie spokojnie można zaaranżować dzieci (a nawet trzeba)
???

Oto przepisy!

Sernik z karmelem:

* 140 gram pokruszonych ciastek (mogą być herbatniki)
* 70 gram rozpuszczonego masła
Masa serowa:
* 1 kg sera w wiaderku
* 4 jaja
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 200 gram białej czekolady
* 3/4 szkl. cukru
* 1,5 łyżki cukru waniliowego
* 100 g śmietany 30%
* 400 gram karmelu krówkowego

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i piec przez około 10 minut.

Ser utrzeć z cukrami, dodać mąkę ziemniaczaną następnie śmietanę i ucierając dodawać jednocześnie po jednym jajku.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie schłodzoną dodać do masy serowej.
Otrzymaną masę wylewamy na spód ciastkowy i pieczemy 40-60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu wierzch smarujemy karmelem.
Kalorii milion tysięcy ??? ale spokojnie to są tylko i wyłącznie te „szczęśliwe” kalorie ???

Inbound5057542697522024252

Rogaliki z dyni?

Składniki:
* 60 gram masła
* 2 łyżki cukru
* Pół szklanki mleka
* 20 gram droższy
* 1 jajo
* 2 szkl. mąki krupczatki
* Szczypta soli ?

Masło roztopić, zdjąć z ognia. Następnie wymieszać z mlekiem, dodać pokruszone droższe i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i pomału wlać ciepłe drożdże. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykroić trójkąty. Brzegi posmarować ulubionym dżemem, powidłami lub na przykład nutellą, a następnie zawinąć w rogaliki i piec aż się zarumienią, zazwyczaj potrzebne jest na to około 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Inbound5181217484244041334

Inbound7392608977470866581

Inbound4336423119707754580

A do ciasta przyda się pyszna, aromatyczna kawa albo herbata.

Luiza poleca taką herbatę:
Do tradycyjnie zaparzonej, czarnej dodaję kawałek pomarańczy i plaster jabłka.
W pomarańczę dodatkowo wbijam kilka goździków. Dodaję następnie dwie gwiazdki anyżu oraz plasterek imbiru, dosładzam miodem i rozpływam się w tym niezwykłym aromacie i zapachu herbaty ?

Inbound8246091676263004342

Luiza żeby mieć zawsze pod ręką cytrynę i pomarańczę przygotowuje sobie taki mix w słoiczku, wtedy nie braknie takiego specjału nawet dla tych najbardziej niespodziewanych gości ?

Inbound3302252362679343769

Okres jaki mamy sprzyja temu żebyśmy rozgrzewali się od wewnątrz.
Mogą w tym pomóc dobre, życzliwe słowa oraz gesty, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wspomóc się „Luizową” herbatą, sernikiem Ewy czy zupą dyniową Pani Ani ?

A może podzielą się Państwo ze mną swoimi przepisami na jesienne potrawy? Można pochwalić się zdjęciami potraw oraz ich wykonaniem ?Zainspirujmy się w komentarzach ??? i życzę… smacznej i zdrowej jesieni ??????????☕?️?

Czytaj też: Ach te wszystkie katarki i kaszelki! A psik…