W swojej praktyce zawodowej widzę dużą potrzebę edukacji społeczeństwa z zakresu szeroko rozumianego „zdrowego stylu życia”, obejmującego nie tylko odpowiednie odżywianie organizmu, ale także aktywność fizyczną oraz tzw. dobrostan psychiczny.

Myślę, że możemy się zgodzić co do tego, że w mediach panuje szum informacyjny, który utrudnia dostęp do rzetelnych informacji, a samozwańczych specjalistów od „zdrowia” nie sposób zliczyć .

Uważam, że każdy człowiek powinien mieć dostęp do podstawowych informacji na temat tego, jak dbać o swoje zdrowie. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Nasze codzienne wybory żywieniowe wpływają na funkcjonowanie na wielu płaszczyznach m.in. życia rodzinnego, zawodowego… Niestety w szkole temat żywienia jest traktowany po macoszemu, a nie każdy ma szansę wynieść dobre nawyki z domu. Co więcej zawrotne tempo życia sprzyja spożywaniu żywności przetworzonej i niskiej aktywności fizycznej, prowadząc do wzrostu nadwagi i otyłości społeczeństwa.

virtualnetia.com - projektowanie i tworzenie stron WWW

Zwiększanie świadomości żywieniowej od samego początku studiów traktowałam jako obowiązek oraz przyjemność. Jestem świadoma, że pracując tylko w gabinecie docieram do wąskiego grona odbiorców. Chcąc to zmienić, chętnie podzielę się wiedzą i doświadczeniem w portalu .

Nie chciałabym, aby przekazywane przeze mnie treści były tylko „suchymi” materiałami przygotowanymi na podstawie źródeł naukowych. Wiem, że skuteczna edukacja żywieniowa idzie w parze z praktyką…

Stąd pomysł na stworzenie wpisów nawiązujących do tego, że rok 2021 został ogłoszony przez FAO Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Ich odpowiedni udział w codziennym jadłospisie jest fundamentem zdrowia. Niestety niektórzy mają problem z ich spożyciem w odpowiedniej formie i ilości.

„Na początek stworzyłam dla Państwa serię wpisów na temat sezonowości warzyw i owoców z podziałem na miesiące i pory roku wraz z autorskimi zdrowymi przepisami, które będziecie mogli samodzielnie wykonać w domu.

Podpowiem także:

• jak planować zakupy,

• jak odpowiednio przechowywać żywność,

• jak zachęcić domowników do próbowania nowych potraw.

W przyszłości poruszę tematy psychodietetyczne dotyczące procesu zmiany, akceptacji, motywacji oraz utrzymania nawyków.”

Już niebawem pierwsza część cyklu „Po co jemy i jak mamy jeść?” .

137667831 476079320451201 6400451156970098853 N