Noc Sylwestrowa to idealna okazja, aby spotkać się z przyjaciółmi, spędzić razem świetnie czas i w grupie oczekiwać nadejścia Nowego Roku zwieńczonego kieliszkiem szampana. Oczekiwanie to zwykle umilają gościom nie tylko dobre humory gospodarzy, muzyka i alkohol, ale również jedzenie. Jakie trzy przekąski można w krótkim czasie przygotować na Sylwestra i jednocześnie zaskoczyć gości? Poniżej znajdują się podpowiedzi.
Krewetki na maśle czosnkowym
To idealna propozycja dla miłośników owoców morza, którą można przygotować w czasie nie dłuższym niż kwadrans. Na 400 gramów krewetek należy przygotować 6 ząbków czosnku, pół kostki masła i pół natki pietruszki. Krewetki mogą być mrożone lub świeże. Przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż kilka minut z masłem, a następnie dodaj przepłukane krewetki i posiekaną pietruszkę. Smaż krewetki przez 10 minut, co jakiś czas je mieszając. Serwuj na gorąco z ciemnym pieczywem.
Zielone szparagi zapiekane w szynce
To kolejna z przekąsek, które zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie obierz szparagi i oderwij zdrewniałe końcówki. Zalej je wrzątkiem i po kilku minutach wyjmij. Każdego szparag zawiń w pół plasterka szynki włoskiej, a następnie ułóż na blasze z papierem do pieczenia posmarowanym oliwą z oliwek. Popieprz i posól całość według uznania, a potem piecz przez 12 minut aż szynka zrobi się chrupiąca.
Ser pleśniowy z szynką w cieście francuskim
Ilość składników zależy w tym wypadku od ilości porcji, które chcemy przygotować. Jeden ser camembert może być przekąską dla dwóch osób lub pełnoprawnym daniem dla jednej. Wystarczy owinąć go w dobrej jakości szybkę i nieco rukoli, a następnie szczelnie zawinąć w ciasto francuskie, a całość posmarować żółtkiem. Tak przygotowane przekąski piecze się przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Serwuj na gorąco.