Masz nadmiar dyni z własnego ogródka albo ktoś obdarował cię większą ilością i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Tak naprawdę możesz się tylko cieszyć! Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, które z uwagi na jego neutralny, łagodny smak, wykorzystasz na wiele sposobów. Pasuje do każdego posiłku, zarówno słodkiego, jak i słonego czy ostrego. Przyda się jako podstawa obiadu lub warzywny dodatek, wzbogaci desery i koktajle. I sprawdzi się nawet dla niejadków!

Zalety i właściwości dyni

Łatwość komponowania z innymi produktami to oczywiście niejedyna zaleta tego warzywa. Dynię cechuje niska kaloryczność, bo tylko niewiele ponad 20 kalorii w 100 gramach. Ma natomiast wiele witamin i minerałów, wysoką zawartość beta-carotenu i błonnika. Dynia zapewni wartościowy i sycący posiłek, jest doskonała dla wegan. Co ciekawe, działa także antybakteryjnie i może pomóc w obniżeniu cholesterolu i cukru we krwi. Wszystko to sprawia, że dynia powinna stać się podstawą wielu jesiennych dań.

Inspiracje na wykorzystanie dyni

O przepisy na obiad z dyni nietrudno – są bardzo popularne w sieci, podobnie jak inspiracje na ciasta czy przekąski z jej udziałem. W poszukiwaniu pysznego i prostego posiłku warto odwiedzić znane blogi kulinarne, bo wiele z nich proponuje najrozmaitsze pomysły na wykorzystanie dyni. Pomocne będą też magazyny kulinarne i książki kucharskie. Czasem wystarczy wyobraźnia i podstawowe składniki w kuchni. Podczas gotowania można także zwrócić uwagę na odmianę dyni i korzystać z różnych zależnie od rodzaju posiłku. Każda z nich jest inna i dodatkowo urozmaici obiady czy podwieczorki, może już znane i serwowane w sezonie na dynię od lat.

Przepisy z dynią

Wśród przepisów najpopularniejsza jest chyba zupa z dyni. Warto jednak spróbować wersji z nieoczywistymi dodatkami. Słodki krem z dyni na mleku to już przeżytek. Imbir i odrobina chili rozgrzeją w jesienne wieczory, pomarańcza będzie ciekawym twistem smakowym, jeśli już dodajemy mleko do zupy, to może kokosowe? Dla otrzymania bardziej treściwego posiłku z dynią warto dorzucić mięsne albo jaglane pulpety. I obiad gotowy! A po nim czas na deser. Nie mniej od zupy znane są placki i racuchy z dyni przyrządzane na różne sposoby, a wśród ciast królują muffiny i pumpkin pie. To wspaniałe warzywo może być też mniej oczywistą podstawą takich dań jak curry, zapiekanki czy kotlety, różnego rodzaju sosy, upieczona sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Warto także przygotować musy i przeciery do słoików – przydadzą się zimą.

Pomysły na dynię

Przygotowując posiłek z dynią, wypróbuj nowe dodatki do dobrze znanego dania. Zapewni to świetną zabawę przy gotowaniu, a efekt może bardzo pozytywnie zaskoczyć. Dynia, jak ciepły kaloryfer, jest swoistym wyznacznikiem jesieni. Jednak tego dobrego aspektu niezbyt lubianej pory roku – wspaniałego pomarańczowego koloru i charakterystycznego smaku. Warto korzystać z niej, póki czas, sezon na dynię to tylko trzy miesiące między wrześniem a listopadem. Na kolejne trzeba będzie poczekać, a mrożona to już nie to samo.

Czytaj też: Bajeczna zupa grzybowa, pasztet drobiowy z grzybami, grzyby duszone w sosie pomidorowym – przepisy na dania z grzybów.