Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na danie chilijskie i na deser pyszne ciasto bez pieczenia „mleczne okienko”. Strąci z podium Ptasie mleczko!

Porotos granados – gulasz z fasoli, dyni i kukurydzy

Do przygotowania tego chilijskiego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g suszonej fasoli nakrapianej biało-bordowej, sól do smaku, 2 średnie cebule, 3 średnie ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryka, 1 średnia marchewka, 500 g miąższu z dyni, 3 łyżki oliwy, 300 g ziaren kukurydzy (świeżych lub mrożonych), 1 łyżeczka suszonego oregano, 1000 ml wody z gotowania fasoli, 3-4 pomidory bez skóry.

Przygotowanie 

Fasolę moczymy 12 godzin w dużej ilości wody. Osączamy, zalewamy taką ilością świeżej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ziaren, i gotujemy 45-60 minut, do miękkości. 15 minut przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy, wodę zachowujemy. Cebule siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, seler kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a marchewkę i dynię w większe kawałki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnek, warzywa, kukurydzę i oregano. Dolewamy 4 szklanki wody z gotowania fasoli i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, dusimy jeszcze 4-5 minut.

Pyszne ciasto bez pieczenia „mleczne okienko”

Ciasto „Mleczne okienko” może przypominać uwielbiane przez większość osób „Ptasie mleczko”. Jeśli także jesteś jego fanem, z pewnością przypadnie ci do gustu poniższy przepis. Ciasto jest połączeniem właśnie ptasiego mleczka, kremu z bitej śmietany oraz posypki czekoladowej. Jego wygląd robi wrażenie i każdy chce jak najszybciej go skosztować.

Ciasto bez pieczenia to świetny pomysł na coś słodkiego do zjedzenia po obiedzie. Robiąc taki deser w domowych warunkach, możesz zawsze spodziewać się sukcesu. Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie tego słodkiego specjału jest trudne, jesteś w błędzie. Jest wręcz odwrotnie, a najtrudniejszą rzeczą podczas jego przygotowania jest czekanie, aż stężeje w lodówce.

Składniki:

600 ml śmietany 36%
15 herbatników
2 szklanki wrzątku
2 galaretki o smaku pasującym do ptasiego mleczka
1 opakowanie ptasiego mleczka
pół tabliczki czekolady
2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Najpierw wsypujemy galaretki do wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem, a potem układamy na nim spód z herbatników. Śmietanę mieszamy z cukrem i ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Ostudzone galaretki dodajemy do bitej śmietany. Łączymy je delikatnie szpatułką. 1/3 kremu wylewany na ciasteczka w formie. Masę dobrze rozsmarowujemy i kładziemy na niej w równych szeregach ptasie mleczko. Wykładamy resztę kremu śmietanowego i wygładzamy jego powierzchnie. Ciasto obsypujemy startą czekoladą i chłodzimy w lodówce kilka godzin – wtedy stężeje. Smacznego.