projekt bez tytułu 2022 04 11t084351.846
Mali ogrodnicy do dzieła!

Rusza ogólnopolski program edukacyjny, w ramach którego odbywa się konkurs „Ogródki ze smakiem”. Przedszkola z całej Polski będą mogły powalczyć o nagrodę główną – ogródek warzywny, w którym prowadzić będą działalność edukacyjną wśród najmłodszych na temat ekologii. 

Celem konkursu jest zaznajomienie dzieci, rodziców i opiekunów z ideą dbania o środowisko, niemarnowania żywności oraz produkowania mniejszej ilości odpadów. Inicjatorem akcji jest marka Electrolux, która namawia do mądrego korzystania z zasobów oraz proekologicznych wyborów. Honorowym patronem konkursu został PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.

Przez żołądek do serca i… głowy, a przy tym świetna zabawa i nauka. Nie ma lepszego sposobu by zachęcić dzieci do poznawania przyrody niż praca w stworzonym przez siebie ogródku. Ogródek warzywny jest doskonałym miejscem do poznawania tajemnic roślin i zwierząt, do uprawiania zdrowych i smacznych przekąsek czy ziół, które znajdą się na talerzach. Dania z własnej grządki od razu smakują lepiej! – powiedziała Maja Popielarska, dziennikarka, miłośniczka roślin i ogrodów, autorka tekstu na stronie akcji

Miejskie ogrodnictwo to przyszłość miast i planety w obliczu zmian klimatycznych. Mądrą edukację o nim najlepiej zacząć wśród najmłodszych. Dobroczynny wpływ ogródków na proekologiczne wychowanie dzieci potwierdzają liczne raporty i badania uniwersyteckie. 

1280×610
Plakat

Rozwijanie w przedszkolu umiejętności ogrodniczych w czasach, gdy wiele dzieci nie ma takiej możliwości we własnym domu, ma szczególną wartość i może zaowocować w przyszłości zaangażowaniem praktycznym w działania w zakresie ochrony przyrody, rekultywacji terenów zdegradowanych oraz produkcji żywności. W dobie zmian klimatycznych ważna jest każda inicjatywa promująca odpowiednie i odpowiedzialne korzystanie z zasobów natury”. – powiedział prof. Arkadiusz Nowak, Dyrektor PAN Ogrodu Botanicznego

Konkurs „Ogródki ze smakiem” jest kolejną odsłoną proekologicznej działalności marki Electrolux w obszarze promocji gospodarki obiegu zamkniętego oraz zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, która przebiega pod hasłem kampanii „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”. W jej ramach Electrolux prowadzi programy edukacyjne, angażując w nie popularnych szefów kuchni i aktywistów działających na rzecz idei less waste. Współpracuje z organizacjami pozarządowymi, takimi jak Banki Żywności czy konferencja „Nauczyciele Przyszłości – Razem dla środowiska” fundacji Culturelab, aktywizując oraz integrując nauczycieli, opiekunów i lokalną społeczność, by szerzyć edukację o niemarnowaniu jedzenia.

Jak wziąć udział w konkursie?

Konkurs kierowany jest do przedszkoli w całej Polsce, które dysponują własnym terenem zielonym!

Mechanika konkursu:

  • Wypełnienie formularza zgłoszeniowego, który razem z zasadami i regulaminem konkursu dostępny jest na stronie www.ogrodkizesmakiem.pl. Należy w nim przedstawić pomysły na wykorzystanie ogródka warzywnego w zajęciach edukacyjnych, wskazać optymalne miejsce na terenie placówki, w którym ma być założony ogródek oraz zapewnić bieżącą, całoroczną opiekę nad ogródkiem, w tym dostęp do wody.
  • Pierwszy etap konkursu 6.04-25.04.2022: nadsyłanie zgłoszeń przez placówki oraz możliwość oddawania głosów na wybrane przedszkole na stronie konkursu.
  • Drugi etap konkursu 25.04-31.04.2022: 20 przedszkoli z największą liczbą głosów dostanie się do ścisłego finału i zostanie ocenionych przez jury konkursowe. Ogłoszenie 5 zwycięzców nastąpi 6.05.2022 na stronie konkursowej.
  • Począwszy od 9.05.2022 rozpocznie się budowa ogródków warzywnych w zwycięskich przedszkolach.

Nagrodą główną w konkursie jest zaprojektowanie i wykonanie ogródka oraz szkolenie z jego prowadzenia przygotowane w formie warsztatów. Projekt i założenia ogródka będą omawiane z dyrekcją przedszkola i dziećmi w formie warsztatów, przez co dzieci od początku będą zaangażowane w tworzenie ogródka i będą mogły poczuć, że to miejsce powstaje specjalnie dla nich. Ponadto, w zwycięskich przedszkolach w połowie czerwca, kiedy już wzejdzie część roślin, przeprowadzone zostaną warsztaty z gotowania less waste z plonów ogródkowych, prowadzone przez Jagnę Niedzielską, propagatorkę nurtu zero waste w kulinariach. Nagrodą dodatkową w konkursie dla kolejnych 15 przedszkoli są zestawy dla początkujących ogrodników, ułatwiające rozpoczęcie przygody z prowadzeniem przedszkolnego ogródka warzywnego.

Akcji towarzyszy uruchomienie serwisu www.ogrodkizesmakiem.pl, w którym oprócz informacji o konkursie, będą sukcesywnie zamieszczane przewodniki na temat tego, jak założyć ogródek warzywny, jak o niego dbać w duchu less waste, co posiać i zasadzić w zależności od pory roku , a także konspekty zajęć i zabaw dla dzieci związane
z ogródkiem.

Czytaj także: Warsztaty wielkanocne w słubickiej bibliotece!