W Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy Słubice rusza cykl spotkań dotyczących historii regionu. Wykłady prowadzone są przez znanego w naszym mieście regionalistę oraz społecznego opiekuna zabytków – Rolanda Semika.
Pierwsze spotkanie z cyklu historia regionu odbyło się 11.04.2022 r. ,w którym udział wzięła zaproszona młodzież z Uniwersyteckiego Liceum Ogólnokształcącego w Słubicach. Tematem wykładu była kuchnia regionalna. Prowadzący w ciekawy sposób przekazał wiedzę na temat potraw, na które wpływ miała ludność przybyła do naszego regionu po II wojnie światowe. Kuchnia ta stanowi zlepek tradycji z różnych kultur.
Województwo lubuskie słynie w Polsce z licznych jezior, lasów , rzek i to właśnie na bazie naturalnych produktów opiera się kuchnia lubuska. Młodzież z zainteresowaniem śledziła historię lokali, restauracji, które w przewyższającej części już nie istnieją, jak np. Bar „Rondo”.
Bardzo dziękujemy Panu Rolandowi Semikowi za poświęcony czas i za chęć przekazania wiedzy, którą posiada. Z niecierpliwością czekamy na następne spotkanie, które odbędzie się w maju.
Czytaj też: Kawiarnia „Irena” oraz bar „Rondo”. Jak nasi mieszkańcy wspominają legendarne słubickie lokale?