Wielkanocne śniadanie jest rodzinne, uroczyste i przepyszne. Poniżej znajdziesz przepisy na domowe wędliny, pachnący biały barszcz i pyszne ciasta.

Żurek tradycyjny

Składniki: 1.5 l żuru, 8 kawałków kiełbasy, włoszczyzna, 6 suszonych grzybów, liść laurowy, ząbek czosnku, łyżka majeranku, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 200 ml śmietany 18%, 8 jajek na twardo

Przygotowanie:

1. Kiełbasę zalej 3 l wody. Gotuj ją, a potem zszumuj. Dodaj grzyby i obraną włoszczyznę.
2. Wrzuć liść, ziele i ziarna pieprzu. Gotuj 40 minut.
3. Wyjmij kiełbasę i marchewkę. Pokrój. Resztę warzyw usuń z zupy.
4. Wlej do zupy żur. Dodaj czosnek roztarty z solą i majeranek. Gotuj 20 minut. Zapraw śmietaną. Podawaj z jajkami.

Mushroom Soup 2853285 1920

Wytrawna babka

Składniki: Ciasto – 500 g mąki, sól, 80 ml oliwy; Farsz – cebula, szpinak mrożony, 500 g ricotty, 100 g startego parmezanu, 2 jajka, 6 jajek na twardo

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę i sól. Dodaj połowę oliwy i 250 ml letniej wody, ugniataj do uzyskania ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
2. Na oliwie podsmaż cebulę. Dopraw do smaku.
3. Szpinak rozmróź, odcedź, posiekaj i połącz z cebulą, serem i 2 jajkami. Dopraw.
4. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim formę na babkę. Nałóż połowę farszu. Ułóż jajka na twardo. Rozłóż resztę farszu. Uklep.
5. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij dziurę na kominek. Nałóż na farsz i zlep brzegi. Posmaruj oliwą. Piec 45 minut w 190 st. C.

Terrina groszkowa

Składniki: 300 g mrożonego groszku, 4 łyżeczki żelatyny, 200 ml śmietany 18%, 6 jajek, łyżeczka suszonej mięty, sól, pieprz, rzodkiewki, kiełki

Przygotowanie:

1. Groszek zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Odcedź, przelej wodą. Zmiksuj.
2. Jajka ugotuj i obierz. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
3. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, wymieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Mus przypraw miętą, solą i pieprzem.
4. Na dnie keksówki rozłóż 1/4 plasterków rzodkiewki. Wylej połowę masy groszkowej. Schłodź. Resztę masy połącz ze śmietaną.
5. Wyjmij z lodówki tężejącą masę i wyłóż na nią jajka. Wsyp trochę odłożonego groszku i wylej masę ze śmietaną. Schłodź.
6. Terrinę wyjmij z formy. Udekoruj rzodkiewką, kiełkami i groszkiem.

Domowa szynka

Składniki: surowa szynka, 1 l zimnej wody, 60 g soli peklowej, 5 liści laurowych, 8-10 ziaren ziela angielskiego, 15 ziaren pieprzu, 10 ziaren jałowca, morele świeże lub w syropie

Przygotowanie:

1.W wodzie rozpuść sól. Szynkę włóż do naczynia i wlej słoną zalewę. Dodaj liście, pieprz, ziele i jałowca. Obciąż mięso ,by było zanurzone.
2. Wstaw w chłodne miejsce na 7 dni.
3. Szynkę wyjmij z zalewy.
4. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Odstaw na 10 min. Włóż szynkę i parz ją 15 minut.
5. Szynkę włóż do rękawa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st. C.
6. Piecz 4 godziny. Potem wyjmij mięso z rękawa. Zwiększ temperaturę do 180 st. C. i piecz jeszcze 15-20 minut.

Sałatka z makaronem

Składniki: 250 g makaronu rurki, puszka kukurydzy, 150 g szynki konserwowej, sól, 3 łyżki startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, pieprz, oregano, kiełki

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj według przepisu. Wystudź.
2. Szynkę drobno pokrój. Kukurydzę osącz z zalewy.
3. Zmieszaj makaron, kukurydzę, szynkę i starty ser.
4. Pomieszaj z majonezem doprawionym solą i pieprzem. Oprósz oregano. Przed podaniem posyp kiełkami.

Pascha morelowa

Składniki: 750 g twarogu, 150 g masła, 200 g cukru pudru, 200 g dżemu morelowego, 5 żółtek, 100 g suszonych moreli, bita śmietana

Przygotowanie:

1.Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko i połącz z serem.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Połącz je z żółtkami i masą serowo-morelową.
3. Kilka moreli odłóż do dekoracji, resztę posiekaj i dołóż do masy. Masę owiń gazą i włóż do formy z otworem w dnie. Przyciśnij talerzykiem i odstaw do lodówki na 10-12 godzin.
4. Paschę odwiń z gazy, udekoruj bitą śmietaną i morelami.

Czytaj też: Pan Piotr ma szansę stanąć na nogi. Żeby jednak to się udało, potrzebna jest pomoc