Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pizzę kalifornijską i crumble, deser, który pokochali Europejczycy, a w szczególności podbił on serca Brytyjczyków. Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Ten deser jest nie tylko błyskawiczny w przygotowaniu, lecz także obłędny w smaku.

Do przygotowania tej kalifornijskiej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:

1 mała cukinia, 155 g żółtego sera typu cheddar, 1 średnia czerwona cebula, 1 mała pikantna czerwona papryczka, 1 duża upieczona pierś kurczaka, 100 g miękkiego sera koziego, około 500 g gotowego ciasta na pizzę, mąka do podsypania, 100 ml sosu barbecue, 2 łyżki natki kolendry.

Przygotowanie – na początek do piekarnika wkładamy kamień do pizzy i rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Ser cheddar ścieramy na tarce. Znów cukinię, cebulę i chili kroimy w cienkie plasterki, kurczaka w kostkę. Ser kozi kruszymy na kawałki.

Następnie ciasto na pizzę formujemy w prostokąt i układamy na wysypanej mąką łopacie do pizzy (lub papierze do pieczenia). Smarujemy sosem barbecue, nakładamy ser cheddar, cukinię i cebulę.

Wstawiamy do piekarnika na rozgrzany kamień i pieczemy 8-11 minut czasu. Wyjmujemy i układamy na wierzchu chili, kurczaka, ser kozi i ponownie wkładamy do piekarnika. Dopiekamy 2-3 minuty czasu.

Przed podaniem posypujemy natką kolendry.

Dodatkowa uwaga – Włoch może być oburzony, ale Kalifornijczycy lubują się w egzotycznych dodatkach do pizzy. Mariaż sosu barbecue, pieczonego kurczaka, czerwonej cebuli i cukinii wychodzi całkiem dobry. Ciasto jest za to absolutnie klasyczne. Z braku tradycyjnego pieca do pizzy najlepiej pieczmy ją w mocno rozgrzanym piekarniku na kamieniu do pizzy.

Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Aby przygotować crumble, wystarczy ułożyć owoce na dnie naczynia, a na wierzch wyłożyć kruszonkę i zapiec w piekarniku. Crumble jest bardzo proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle apetycznie i jeszcze lepiej smakuje.

Ten deser można przygotować z różnych owoców, np.: z malin, borówek, truskawek, śliwek, rabarbaru, jabłek czy gruszek – wszystko zależy od naszych preferencji i dostępności owoców.

Do deseru możemy użyć tylko jednego rodzaju owoców lub ich mieszanki. W takim wypadku należy pamiętać, aby owoce miały podobną wielkość, dzięki czemu równomiernie się upieką.

Do owoców możemy też dodać ulubione dodatki, np.: orzechy włoskie, nerkowce, migdały, a nawet rodzynki.

Jeśli zamierzamy przygotować crumble jabłkowe lub gruszkowe, doskonałym dodatkiem będzie tu aromatyczny cynamon.

Przepis na crumble jest niezwykle prosty. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet najmłodsi – wystarczą ulubione owoce i kruszonka, którą przygotujemy z mąki, cukru i zimnego masła.

Czytaj też: Przepisy: Polędwiczki w sosie czosnkowym, a na deser kasza jaglana z jabłkiem. Pychota!